vineri, 25 martie 2011

OUALE MAGICE

„Dr. Archie a observat inteligenţa ei, ca şi cu ea ar fi fost o sticlă plină cu reacţii chimice”
                                                (Willa Cather, Cântecul ciocârliei)

          „Când vreau să rezolv probleme ştiinţifice, în primul rând fac câteva experimente, deoarece intenţionez să mă confrunt cu problema după ce mi-am făcut experienţa şi apoi să demonstrez de ce materia este forţată să acţioneze în modul indicat.”
                       Leonardo de Vinci (Kennet Clark, Rororo Monografie,50/53)

Ustensile:      Doi cilindri gradaţi de 1 L, ochelari de protecţie şi mănuşi  de protecţie.

Substanţe chimice:     Două ouă (cca.65 – 70 g. greutate), NaCl,HCl 6 M, apă distilată.

Precauţii:     Acidul clorhidric poate provoca arsuri ochilor şi pielii. Ochelarii de      protecţie şi mănuşile de protecţie trebuie purtate tot timpul.

Mod de lucru:   Primul cilindru conţine 50 ml. de soluţie de clorură de sodiu saturată şi 500 ml. apă distilată. Cel de-al doilea cilindru conţine 80 ml. de acid     clorhidric   şi 1000 ml. de apă distilată. Primul cilindru este umplut cu 500 ml. de soluţie saturată de clorură de sodiu, iar apoi este umplut cu apă, ţinându-l înclinat. Privită din exterior, soluţia din interiorul cilindrului pare omogenă. Când un ou este introdus în soluţie, acesta coboară până când ajunge la limita dintre soluţia saturată de sare şi apă. In acest experiment, greutatea oului nu contează. Cel de-al doilea cilindru este apoi umplut cu 80 ml. HCl 6 M şi un litru de apă. Când oul (70 g) este introdus în soluţie, acesta se scufundă. După 3-4 minute, oul urcă treptat, dar apoi se scufundă din nou. Acest proces se repetă de mai multe ori, oul urcând şi coborând prin cilindru. După aproximativ 20 minute oul rămâne în partea superioară  a cilindrului, moment în care experimentul s-a încheiat.

Explicaţii:     Factorul decisiv al experimentului este greutate oului şi concentraţia de acid clorhidric. Cu un ou cu o greutate de 70 g. 70 ml HCl 6 M şi un litru de apă, experimentul începe să se desfăşoare după 10 minute şi se încheie după aproximativ 50 minute. Când  oul are o greutate de 65 g şi sunt folosiţi 50 ml. HCl  6 M şi un litru de apă, oul urcă după 2 – 3 minute, iar experimentul se încheie după 15 – 20 minute. Cu un ou cu o greutate de 60 g folosind 40 ml. HCl 6 M şi un litru de apă, experimentul începe după 8 minute şi se desfăşoară pe un interval de 10 minute.
Câteodată apare o problemă, când oul urcă prea rapid ori prea încet, în funcţie de cantitatea de acid. De aceea, este foarte important să se folosească o cantitate adecvată de acid. Motivul pentru care oul urcă este formarea de CO2 din carbonatul de calciu de la suprafaţa oului, prin acţiunea acidului clorhidric. Când oul ajunge la suprafaţa soluţiei, bulele de dioxid de carbon ies sub acesta şi oul începe să coboare.

Eliminarea resturilor:    Conţinutul ambilor cilindri este aruncat la canal.

Bibliografie  L.A.Ford, Chemical Magic, Dover Publications, Inc.New York, 1993.
Grupul Scolar Agricol Fundulea
Prof. Cristinoiu Monica-Marioara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu